pátek 7. září 2012

Vepřové kotlety s omáčkou z lišek na smetaně a s tymiánovými brambůrky

Dnes jsem "byla na houbách". Po cestě domů jsem narazila na stánek, kde paní prodávala maliny, jablka, hrušky, hrášek a spoustu dalšího. Nic z toho mě příliš nezaujalo a málem bych prošla kolem stánku bez zastavení, když jsem si na poslední chvíli všimla, že se tam krčí malá dřevěná bedýnka s liškami. Letos jsem čerstvé houby ještě neměla, tak jsem neváhala a koupila si jich 200 gramů. Pak jsem docela litovala, že jsem si jich nevzala víc... tak snad budou mít i příště. :)

25. září
Tak naštěstí je příště měli, viděla jsem je tam pokaždé, když jsem šla kolem. A jelikož už začaly pomalu zdražovat, tak jsem si řekla, že si jich ještě užiju, než zdraží úplně. A u té příležitosti jsem se rozhodla poněkud upravit tento recept a přidat několik fotek. :)

Tak teď k tomu receptu...
Na omáčku jsem potřebovala:
200 g lišek
1 cibule
cca 50 g másla
kelímek smetany na vaření
sůl
pepř
mletý kmín
případně mouku na zahuštění

Dále jsem použila:
Maso:
2 vepřové kotlety s kostí
několik větviček čerstvého tymiánu
olej
šťáva ze čtvrtky menšího citronu
pepř
sůl

Brambory:
6 menších brambor
několik větviček tymiánu
sůl
pepř
olej

Nejprve jsem naložila maso do velmi jednoduché marinády. Kotlety opláchněte a osušte, opepřete, potřete olejem, pokapejte citronovou šťávou a prokládané větvičkami tymiánu dejte do mísy a uložte do ledničky. Solím až těsně před samotným smažením, aby maso nebylo suché. Nechte maso v marinádě alespoň na půl hodiny, nejlépe na několik hodin nebo přes noc. Se smažením začněte, až bude omáčka i brambory skoro hotové, aby maso nevychladlo.



Brambory důkladně umyjte a vydrhněte houbičkou, protože je budeme konzumovat i se slupkou. Uvařte je v osolené vodě. V pánvi rozehřejte olej se snítkami tymiánu a trochou soli a pepře a opékejte na něm brambory ze všech stran do zlatova. Nakonec můžete brambory nakrájet na tlustá kolečka a na chvíli znovu vrátit do pánve, aby se prohřály a vstřebaly vůni tymiánu a pepře.




Mezitím, co se dělají brambory, připravte omáčku.
Houby je nejdřív potřeba očistit od různého smetí, trávy, písku a podobně, no prostě aby vám omáčka neskřípala na zubech. Nejlépe se to dělá v misce s vodou, jenom chci upozornit, že není dobré, aby se houby hodně nasákly vodou, proto je do misky dávejte po částech a rychle je properte.
V kastrolku rozehřejte máslo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Mezitím nakrájejte lišky. Malé houby jsem většinou nechávala vcelku, větší jsem překrajovala na čtvrtky. Nohy můžete nakrájet na malá kolečka. Tak budete mít omáčku hustší, ale zároveň díky větším kouskům budete vědět, že jíte lišky. :)
Houby přidejte k cibuli, opepřete, okmínujte, trochu! osolte (když to zezačátku osolíte víc, tak riskujete, že bude omáčka přesolená, jelikož se z ní odpaří hodně vody; raději dosolte na konci vaření) a duste, dokud nebude cibule i houby měkké, případně mírně podlévejte vodou. Nakonec přimíchejte smetanu a krátce prohřejte. Podle potřeby dosolte a dokořeňte.





Maso a brambory rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a můžete podávat!




Pokud máte rádi lišky, určitě doporučuji recept vyzkoušet! :)
Dobrou chuť! :)

S ♥ Dinusska

Žádné komentáře:

Okomentovat