Taky máte rádi pečené kuře, ale už vás nenapadá, na jaký způsob ho udělat? Zkuste tento recept! Třeba už jste podobný recept někde viděli a vyzkoušeli, nechci tvrdit, že jsem objevila Ameriku, ale možná že ho ještě neznáte a bude pro vás inspirací na oběd či večeři. Výsledek je moc dobrý a příprava nijak složitá. :)
Nerada vařím pořád podle stejného receptu, a tak pokud to jde, snažím se vymýšlet něco nového, obměňovat ingredience, zkoušet nové chutě. Obzvlášť to platí u pečeného kuřete. Máte tu tolik nesčetných možností a kombinací koření a přísad, že je téměř hříchem držet se stále jednoho receptu, byť je výborný a vaří podle něj všichni vaši příbuzní. Občas to chce změnu, ne? :)
Všechno co budete potřebovat je:
Kuře (to moje vážilo cca 1,5 kg - nepřemýšleli jste někdy nad tím, jak je možné, že kuře, které si normálně koupíte v obchodě, váží víc než slepice? Řekla bych, že je to tak trochu nenormální... ale zpátky k receptu...)
máslo (cca 50 g)
různé bylinky (já jsem použila směs na bylinkové máslo a tymián, ale klidně můžete použít jakékoliv bylinky podle vaší chuti, i čerstvé - bude to ještě lepší)
česnek (použila jsem 4 větší stroužky, mám ráda česnek :))
lžičku citronové šťávy
pepř
sůl
brambory (množství záleží na počtu jedlíků a na velikosti porcí, já jsem vařila pro dva, a tak mi stačilo 6 menších až středních brambor, ale i tak to myslím bylo až moc)
chilli papričky Piquin (viz příspěvek Zažít město jinak, ale i jiné papričky, čerstvé či sušené, množství záleží na tom, jak pálivé to chcete mít, já jsem jich použila asi 8 (neděste se, jsou malinké) a bylo to celkem pálivé)
kousek másla
trocha mléka, studeného nebo i ohřátého
sůl
Příprava:
Kuře očistit od případných zbytků peří, opláchnout a osušit. Můžete případně jemně opepřit a osolit, se solí ale opatrně, protože bylinkové máslo bude také slané. Opatrně oddělte kůži na prsou od masa tak, aby vznikly dvě kapsy. Nechte kuře stranou a do misky dejte máslo (ideálně už trochu změklé). Přidejte k němu posekané čerstvé bylinky, bylinky sušené nebo směs na přípravu bylinkového másla, prolisovaný česnek, lžičku citronové šťávy, pepř a případně i sůl (pokud jste nepoužili směs na bylinkové máslo, ta už je totiž slaná). Všechno dobře rozmíchejte a potřete máslem kuře ze všech stran, zevnitř a také ho trochu dejte do kapes na prsou. Pokud vám nějaké máslo zbyde, můžete ho zabalit do potravinářské fólie a zmrazit. Předehřejte troubu (já tu svou předehřívám na 200°C) a pečte kuře cca 50 minut. Pokud si nejste jisti, zda je už kuře hotové, zapíchněte párátko do nejtlustší části stehna až ke kosti, jestli bude vytékat růžová šťáva, tak ho ještě vraťte do trouby, pokud bude šťáva čirá, tak máte hotovo.
Zatímco se vám peče kuře, začněte připravovat bramborovou kaši. Tu já zásadně dělám z čerstvých brambor, protože si myslím, že kaše ze sáčku má s bramborami společný jen název a opravdovou bramboru viděla jen na obrázku, a to ještě navíc z hodně velké dálky. Ano, příprava je sice o něco delší, ale i konečná chuť se pak nedá srovnávat.
Co se týče kaše, tak i zde ráda experimentuji s různými přísadami. Někdy do ní přidám česnek, jindy kopr nebo petželku, či jiné bylinky, nebo třeba i strouhaný sýr. Včera jsem se rozhodla pro chilli papričky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, aby se rychleji uvařily a dejte je vařit. Do vody jsem rovnou hodila i papričky, aby byly měkké a daly se lépe rozmixovat. Ale klidně je můžete nasekat či nadrtit a přidat do už hotové kaše. Až začne voda vřít, osolte ji. Brambory vařte, dokud nejsou měkké, klidně je můžete i trochu rozvařit. Pokud kuře ještě není hotové, tak brambory můžete nechat ve vodě, aby nevystydly, pokud už kuře hotové je, tak brambory slijte, přidejte máslo a mléko a rozmixujte dohladka. Případně dosolte.
Kuře naporcujte a podávejte s bramborovou kaší.
Dobrou chuť! :)
S ♥ Dinusska
Nerada vařím pořád podle stejného receptu, a tak pokud to jde, snažím se vymýšlet něco nového, obměňovat ingredience, zkoušet nové chutě. Obzvlášť to platí u pečeného kuřete. Máte tu tolik nesčetných možností a kombinací koření a přísad, že je téměř hříchem držet se stále jednoho receptu, byť je výborný a vaří podle něj všichni vaši příbuzní. Občas to chce změnu, ne? :)
Všechno co budete potřebovat je:
Kuře (to moje vážilo cca 1,5 kg - nepřemýšleli jste někdy nad tím, jak je možné, že kuře, které si normálně koupíte v obchodě, váží víc než slepice? Řekla bych, že je to tak trochu nenormální... ale zpátky k receptu...)
máslo (cca 50 g)
různé bylinky (já jsem použila směs na bylinkové máslo a tymián, ale klidně můžete použít jakékoliv bylinky podle vaší chuti, i čerstvé - bude to ještě lepší)
česnek (použila jsem 4 větší stroužky, mám ráda česnek :))
lžičku citronové šťávy
pepř
sůl
brambory (množství záleží na počtu jedlíků a na velikosti porcí, já jsem vařila pro dva, a tak mi stačilo 6 menších až středních brambor, ale i tak to myslím bylo až moc)
chilli papričky Piquin (viz příspěvek Zažít město jinak, ale i jiné papričky, čerstvé či sušené, množství záleží na tom, jak pálivé to chcete mít, já jsem jich použila asi 8 (neděste se, jsou malinké) a bylo to celkem pálivé)
kousek másla
trocha mléka, studeného nebo i ohřátého
sůl
Příprava:
Kuře očistit od případných zbytků peří, opláchnout a osušit. Můžete případně jemně opepřit a osolit, se solí ale opatrně, protože bylinkové máslo bude také slané. Opatrně oddělte kůži na prsou od masa tak, aby vznikly dvě kapsy. Nechte kuře stranou a do misky dejte máslo (ideálně už trochu změklé). Přidejte k němu posekané čerstvé bylinky, bylinky sušené nebo směs na přípravu bylinkového másla, prolisovaný česnek, lžičku citronové šťávy, pepř a případně i sůl (pokud jste nepoužili směs na bylinkové máslo, ta už je totiž slaná). Všechno dobře rozmíchejte a potřete máslem kuře ze všech stran, zevnitř a také ho trochu dejte do kapes na prsou. Pokud vám nějaké máslo zbyde, můžete ho zabalit do potravinářské fólie a zmrazit. Předehřejte troubu (já tu svou předehřívám na 200°C) a pečte kuře cca 50 minut. Pokud si nejste jisti, zda je už kuře hotové, zapíchněte párátko do nejtlustší části stehna až ke kosti, jestli bude vytékat růžová šťáva, tak ho ještě vraťte do trouby, pokud bude šťáva čirá, tak máte hotovo.
Zatímco se vám peče kuře, začněte připravovat bramborovou kaši. Tu já zásadně dělám z čerstvých brambor, protože si myslím, že kaše ze sáčku má s bramborami společný jen název a opravdovou bramboru viděla jen na obrázku, a to ještě navíc z hodně velké dálky. Ano, příprava je sice o něco delší, ale i konečná chuť se pak nedá srovnávat.
Co se týče kaše, tak i zde ráda experimentuji s různými přísadami. Někdy do ní přidám česnek, jindy kopr nebo petželku, či jiné bylinky, nebo třeba i strouhaný sýr. Včera jsem se rozhodla pro chilli papričky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, aby se rychleji uvařily a dejte je vařit. Do vody jsem rovnou hodila i papričky, aby byly měkké a daly se lépe rozmixovat. Ale klidně je můžete nasekat či nadrtit a přidat do už hotové kaše. Až začne voda vřít, osolte ji. Brambory vařte, dokud nejsou měkké, klidně je můžete i trochu rozvařit. Pokud kuře ještě není hotové, tak brambory můžete nechat ve vodě, aby nevystydly, pokud už kuře hotové je, tak brambory slijte, přidejte máslo a mléko a rozmixujte dohladka. Případně dosolte.
Kuře naporcujte a podávejte s bramborovou kaší.
Dobrou chuť! :)
S ♥ Dinusska
Žádné komentáře:
Okomentovat