středa 12. prosince 2012

Pomalu pečené hovězí

Dneska jsem vyzkoušela nový recept. V ledničce jsem zrovna měla hovězí zadní, a jelikož se tato část skvěle hodí na pečení, rozhodla jsem se právě pro tuto úpravu. Celkem jednoduchý recept, všechny suroviny máte většinou běžně doma, a pokud ne, dají se sehnat ve všech supermarketech. Jediná náročnost spočívá v době přípravy, ale většinu tohoto času stráví maso v troubě aniž by od vás vyžadovalo nějakou větší pozornost. :) Maso je díky pomalému pečení krásně měkké a téměř se rozpadá, omáčku není potřeba ničím dohušťovat ani nijak dál upravovat. Určitě tento recept stojí za vyzkoušení! ;)

Budete potřebovat:
hovězí zadní 600 g
1 střední žlutá cibule
1 střední červená cibule
2-3 střední až menší mrve
1 konzerva krájených rajčat
3 stroužky česneku
1 vanička hovězího vývaru
červené víno (200-300 ml, nebo podle toho, kolik budete potřebovat na podlévání)
8 kuliček černého pepře
8 kuliček jalovce
trocha chilli
sůl
pepř
cukr
olivový olej

Příprava:
Maso nakrájejte na kostky o velikosti jako na guláš, do hrnce nalejte olivový olej a po částech na něm zprudka ze všech stran opečte maso, aby se zatáhlo (nedávejte tam hned všechno maso, jinak pustí šťávu a nebude se opékat, ale dusit), opečené kousky dávejte stranou na talíř. Mezitím nakrájejte nahrubo obě cibule, oškrábejte mrkev a také ji nakrájejte na tlustší kolečka. Když je maso opečené, vraťte ho všechno zpátky do hrnce, přidejte cibuli a chvíli spolu opékejte. Potom přidejte mrkev, nahrubo nasekaný česnek, kuličky pepře a plochou stranou nože rozmáčknuté jalovčinky (můžete je hodit i jen tak, ale když se rozmáčknou, uvolní víc chuti i vůně), vmíchejte vývar a rajčata. Podle chuti osolte (ale jemně, část tekutiny se odpaří, tak aby to nebylo přesolené), opepřete a poprašte chilli, podle toho, jak to chcete mít ostré. Pokud se vám to bude zdát kyselé, přidejte trochu cukru. Maso s omáčkou přendejte do zapékací mísy, dolijte víno tak, aby bylo maso ponořené, opatrně promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C (horkovzdušná) cca 2-3 hodiny. Maso v průběhu pečení občas promíchejte a podle potřeby dolejte víno. Jako příloha je dobrá rýže nebo bramborová kaše.

Dobrou chuť! :)

S ♥ Dinusska

Žádné komentáře:

Okomentovat