úterý 11. prosince 2012

Polévka z podzimního slunce aneb hřejivá dýňová polévka

Tak už tu máme prosinec, venku sněží, je zima a sluníčko schované někde nad mraky. Celkem žádný důvod k radosti, řekla bych. Nicméně, mám jeden recept, který vás zahřeje nejen v bříšku, ale i na duši! :)
Podzim s jeho nádhernými barvami je nenávratně pryč, ale cosi nám tu ještě po něm zbylo - dýně! Pokud jste si neudělali zásoby v mrazáku nebo ve spíži, stále ještě je můžete najít v obchodech, pospěšte si ale, brzo už asi nebudou! Já mám dýně plný mrazák a ještě jsem si dnes pro jistotu jednu koupila, a tak si můžu pískat. :)
Když je venku zima, nejlépe vás zahřeje dobrá, sytá polévka. A když ta polévka má barvu sluníčka, tak hned máte náladu o několik stupňů lepší.

Co budete potřebovat:
500 g dýně Hokkaidó
1 střední cibule
cca 1centimetrový kousek zázvoru
3 stroužky česneku
0,5 l zeleninového vývaru
200 ml smetana na vaření
smetana na šlehání
máslo
olivový olej
slanina
dýňová semínka pražená
čerstvě umletý černý pepř
čerstvě umleté chilli
muškátový oříšek mletý
bobkový list
šťáva z čtvrtky citrónu
sůl

Příprava:
Základ je samozřejmě dýně. Pokud ji máte čerstvou, tak ji zbavte semínek, oloupejte (vím, že Hokkaidó se při tepelné úpravě loupat nemusí, jelikož její slupka změkne, a spousta lidí vaří polévku z neoloupané dýně, já to ale příliš nedoporučuji, jelikož člověk nikdy neví, jak moc ta slupka změkne. A lovit pak v polévce tvrdé kousky, to mi zas tak úžasné nepřipadá) a nakrájejte na kousky. Ne úplně malé, ale ani moc velké. Prostě střední, aby se dobře míchaly v hrnci. Pokud máte dýni zmraženou, již oloupanou a pokrájenou, nechte ji rozmrazit.
Na plech dejte papír na pečení a na něj rozložte kousky dýně, které poklaďte kousky másla, nebo pokapejte olivovým olejem. Troubu předehřejte na 160°C a pečte dýni přibližně 45 minut, až bude mít krásně zlatavou barvu. Tento krom můžete samozřejmě vypustit (zde doporučuji dýni alespoň osmahnout předtím, než ji zalejete vývarem), ale pečením se cukry obsažené v dýni zkaramelizují a polévka tak získá mnohem výraznější chuť. Teď máte chvilku čas, než bude dýně upečená, a můžete si připravit potřebné suroviny.
Cibuli, zázvor a česnek oloupejte a nakrájejte (klidně i nahrubo, polévka se bude mixovat, takže je to celkem jedno). Asi tak 10-15 minut před koncem pečení v hrnci rozehřejte lžíci másla a 1-2 lžíce olivového oleje a osmahněte cibuli, zázvor i česnek (česnek přidejte raději až po chvíli, aby se nepřipálil).
Dýni vyndejte z trouby a vsypte kousky do hrnce, promíchejte a chvíli restujte. Pak zalijte vývarem, promíchejte, osolte, opepřete čerstvě umletým pepřem, přidejte muškátový oříšek, citronovou šťávu (nedávejte tam hned celou šťávu, vždycky tam nalejte trochu a pak ochutnejte, polévka nesmí být kyselá!), bobkový list a čerstvě umleté chilli (nepřežeňte to, stačí, když polévka bude jen trošičku pikantní). Nechte tak 10-15 minut povařit, víc není třeba, jelikož dýně je už měkká.
Slaninu nakrájejte na proužky a nasucho opečte na pánvi dokřupava. Ze smetany na šlehání ušlehejte tuhou šlehačku a uchovejte v chladu.
Když bude polévka hotová, vyndejte z ní bobkový list a dohladka ji rozmixujte. Vmíchejte smetanu na vaření, dochuťte podle potřeby solí a pepřem a nechte trochu prohřát, ale už nevařte.
Do talíře nalejte polévku, na hladinu položte kopeček šlehačky, který posypte trochou čerstvě umletého chilli, a přes něj poskládejte proužky slaniny. Polévku posypte praženými dýňovými semínky a pokapejte olivovým olejem (pokud byste náhodou měli dýňový, tak tím líp). Nebo ji můžete také ozdobit čerstvě opečenými krutony.
Můžete podávat!

Dobrou chuť! :)

P.S.: Než jsem všechno naaranžovala tak, jak má být, tak se mi šlehačka poněkud roztekla... Tak snad příště už to bude lepší. :)
P.P.S.: Tak druhý pokus proběhl úspěšněji. Šlehačka totiž byla přes noc na balkóně, a tak poněkud zmrzla. :) A ještě jedna obměna - polévku jsem posypala výše zmíněnými krutonky. 

S ♥ Dinusska



 

Žádné komentáře:

Okomentovat