Máte rádi kachnu? Tak tu pro vás mám jeden recept na výbornou pečenou kachnu! Zatím je to u mě favorit, co se pečených kachen týče. ;)
Při přípravě této kachny jsou nejdůležitější dvě ingredience - kachna a trpělivost. Ten zbytek je sice neméně důležitý, ale v případě potřeby ho můžete téměř libovolně měnit. Zde vám nabízím svůj recept pečené kachny na víně a pomerančích.
Budete potřebovat:
kachnu o váze cca 2 kg (já jsem koupila malou mladou kachnu, jelikož mám maličkou troubu)
2 litry červeného vína (případně tolik, aby byla kachna při marinování celá ponořená; nemusíte kupovat nějaké drahé víno, k nakládání stačí i to nejlevnější)
1 kg pomerančů
2-3 střední cibule
čerstvý tymián 8-10 větviček
celý černý pepř (nepočítala jsem, kolik jsem ho tam nasypala, ale nešetřila jsem :))
celé jalovčinky (stejné jako s pepřem :))
4 bobkové listy
sůl
pepř
med
2-3 jablka
Příprava marinády:
Kachnu očistěte od zbytků peří (příště snad k tomuto účelu použiju depilační vosk, je to hrozná piplačka), odkrojte přebytečný tuk z oblasti biskupa, odřízněte kůži v místech, kde byl krk a kachnu opláchněte zvenku i zevnitř. Pokud ji budete péct i s biskupem, radím vám, abyste odstranili mazové žlázy, které se nacházejí po stranách. Lehce je nahmatáte, jsou to takové dva malé váčky. Nebo můžete biskupa odříznout a buď ho vyhodit, nebo použít na vývar (v tom případě žlázy odstraňte taky). Cibuli očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Na dno velkého hrnce (nebo čistého lavoru či kýble - zkrátka, kam se vám ta kachna vejde) položte několik větviček tymiánu, dva bobkové listy, několik kuliček jalovce a pepře a část cibule. Položte na to kachnu. Jeden velký pomeranč (nebo dva menší) omyjte, nakrájejte na osminky a vymačkejte šťávu na kachnu. Pak ji poklaďte zbývajícími bobkovými listy, tymiánem, kuličkami pepře i jalovce a zbytkem cibule (nezapomeňte dát něco i dovnitř). Vymačkané pomerančové slupky nevyhazujte, obložte jimi kachnu ze všech stran, i zevnitř, dužinou směrem k masu. V ten večer, co jsem nakládala kachnu, jsem při přípravě večeře použila téměř všechnu šťávu z poloviny citronu, a tak jsem tu půlku rozkrojila na čtvrtiny a zbytek šťávy vymačkala do marinády a slupky tam přidala taky. Pak kachnu zalijte vínem, dokud není jen tak tak ponořená. Navrch položte nějaký talíř, který se akorát vejde do hrnce, jako zátěž, hrnec přikryjte poklicí a dejte do chladu. Jelikož se mi to nevešlo do lednice, šoupla jsem to na balkon (nesmí tam ale být víc, než 8-9 stupňů!). A teď na kachnu na nějakou dobu zapomeňte. Já jsem ji naložila ve středu v devět večer s tím, že ji upeču v pátek. V pátek se nám ale změnily plány a já jsem ji pekla až v sobotu odpoledne. Kachně nic nebylo, naopak bych řekla, že díky tak dlouhému pobytu ve vinné lázni s kořením získala krásnou vůni i chuť.
V pátek k večeru jsem se na ni šla podívat a když už jsem tam byla, tak jsem ji v marinádě pro jistotu obrátila.
"Den D" respektive "Den K"
Konečně nastal den, kdy si budete moci pochutnat na výborné kachní pečínce! :) Těšíte se, co? :)
Hodinu a půl až hodinu před pečením nechte kachnu odpočinout při pokojové teplotě. Přendejte ji z marinády na talíř. Marinádu můžete buď vylít celou, nebo si trochu ponechat na omáčku. Cibuli s kořením sceďte přes cedník, budete to ještě potřebovat, pomerančové a citronové slupky vyhoďte. Omyjte a stejně jako předtím pokrájejte několik pomerančů. Když se vám uvolnil hrnec, opět na dno vložte část cibule s kořením, polijte šťávou z části pokrájených pomerančů, stejně jako předtím rozložte vymačkané slupky a navrch položte kachnu. Poklaďte ji zbytkem cibule s kořením, polijte pomerančovou šťávou a poklaďte slupkami. To vše i zevnitř. A nechte ji tak právě na tu hodinku-hodinku a půl.
Před samotným pečením kachnu očistěte od cibule i koření a důkladně ji osolte a opepřete ze všech stran i zevnitř. Dovnitř můžete dát buď pokrájená a jádřinců zbavená jablka, nebo důkladně omytý a spirálovitě nakrojený pomeranč, nebo ji péct jen tak. Mně to chutná s těmi jablky.
Kachnu uložte do suchého pekáčku (já nemám žádný hlubší pekáček, tak jsem ji dala do skleněné zapékací misky), do zbývajícího místa můžete ještě dát nakrájený pomeranč a/nebo jablko, pokapejte trochou pomerančové šťávy a přikryjte poklicí, jiným pekáčkem, nebo jako já alobalem. Troubu nastavte na 100°C a budíka o 4 hodiny.
Cibuli můžete vyhodit, nebo ji můžete orestovat a podávat k pečené kachně. Ať se rozhodnete jakkoli, šťávu z druhé marinády si rozhodně ponechte a pokud jste si nechali něco i z té první, smíchejte to spolu a dejte stranou.
Asi tak za dvě hodiny pečení jsem viděla skrz skleněnou stěnu misky, že se plní výpekem a omastkem. Vyndala jsem proto kachnu z trouby a všechnu tekutinu slila do rendlíku. Kachnu jsem ještě jednou pokapala trochou pomerančové šťávy, znovu důkladně přikryla alobalem a vrátila zpátky do trouby. Zvýšila jsem však teplotu na 120°C.
Abych neztrácela čas, oddělila jsem vypečený tuk od šťávy, která bude základem omáčky.
Za další dvě a kousek hodiny jsem kachnu opět vyndala z trouby, opět slila vypečenou šťávu (tuku teď bylo minimálně), v hrníčku smíchala dvě lžičky medu s trochou výpeku a touto směsí jsem pomazala celou kachnu. V troubě jsem zvýšila teplotu na 200°C a kachnu dopékala asi 15 minut, aby získala pěknou kůrčičku.
Mezitím jsem v rendlíku smíchala vypečenou šťávu se šťávou z obou marinád a zbytkem medu s výpekem a nechala jsem to vařit, aby se omáčka trochu zredukovala a zhoustla. K většímu zahuštění jsem ještě přidala trochu mouky. V případě potřeby můžete omáčku dosolit nebo dopepřit. Já jsem na to v tom spěchu zapomněla, ale jak se ukázalo, nebylo to ani potřeba.
Kachnu vyndejte z trouby a před krájením ji nechte několik minut odpočinout. Pak ji naporcujte a můžete podávat! Jako přílohu jsem udělala vařené brambory opečené na kachním tuku, restovanou cibulku a k podávání omáčku.
Kachna se povedla, byla velmi měkká, při porcování nebyl nůž téměř potřeba. Přátelům, kteří k nám přišli na návštěvu, moc chutnala. :) Jedinou vado na kráse byla kůrčička, která se při pečení bohužel trochu přilepila k alobalu a když jsem ho sundavala, odtrhla se s ním. A příště ještě zkusím použít bílé víno, aby měla kachnička zlatou barvičku. :)
Doufám, že jsem vás svým receptem zaujala. Není to sice žádná rychlovka, spíš tak trochu běh na dlouhou trať, ale věřte mi - stojí to za to! :)
Pokud recept zkusíte, přeji vám dobrou chuť! :)
S ♥ Dinusska
Při přípravě této kachny jsou nejdůležitější dvě ingredience - kachna a trpělivost. Ten zbytek je sice neméně důležitý, ale v případě potřeby ho můžete téměř libovolně měnit. Zde vám nabízím svůj recept pečené kachny na víně a pomerančích.
Budete potřebovat:
kachnu o váze cca 2 kg (já jsem koupila malou mladou kachnu, jelikož mám maličkou troubu)
2 litry červeného vína (případně tolik, aby byla kachna při marinování celá ponořená; nemusíte kupovat nějaké drahé víno, k nakládání stačí i to nejlevnější)
1 kg pomerančů
2-3 střední cibule
čerstvý tymián 8-10 větviček
celý černý pepř (nepočítala jsem, kolik jsem ho tam nasypala, ale nešetřila jsem :))
celé jalovčinky (stejné jako s pepřem :))
4 bobkové listy
sůl
pepř
med
2-3 jablka
Příprava marinády:
Kachnu očistěte od zbytků peří (příště snad k tomuto účelu použiju depilační vosk, je to hrozná piplačka), odkrojte přebytečný tuk z oblasti biskupa, odřízněte kůži v místech, kde byl krk a kachnu opláchněte zvenku i zevnitř. Pokud ji budete péct i s biskupem, radím vám, abyste odstranili mazové žlázy, které se nacházejí po stranách. Lehce je nahmatáte, jsou to takové dva malé váčky. Nebo můžete biskupa odříznout a buď ho vyhodit, nebo použít na vývar (v tom případě žlázy odstraňte taky). Cibuli očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Na dno velkého hrnce (nebo čistého lavoru či kýble - zkrátka, kam se vám ta kachna vejde) položte několik větviček tymiánu, dva bobkové listy, několik kuliček jalovce a pepře a část cibule. Položte na to kachnu. Jeden velký pomeranč (nebo dva menší) omyjte, nakrájejte na osminky a vymačkejte šťávu na kachnu. Pak ji poklaďte zbývajícími bobkovými listy, tymiánem, kuličkami pepře i jalovce a zbytkem cibule (nezapomeňte dát něco i dovnitř). Vymačkané pomerančové slupky nevyhazujte, obložte jimi kachnu ze všech stran, i zevnitř, dužinou směrem k masu. V ten večer, co jsem nakládala kachnu, jsem při přípravě večeře použila téměř všechnu šťávu z poloviny citronu, a tak jsem tu půlku rozkrojila na čtvrtiny a zbytek šťávy vymačkala do marinády a slupky tam přidala taky. Pak kachnu zalijte vínem, dokud není jen tak tak ponořená. Navrch položte nějaký talíř, který se akorát vejde do hrnce, jako zátěž, hrnec přikryjte poklicí a dejte do chladu. Jelikož se mi to nevešlo do lednice, šoupla jsem to na balkon (nesmí tam ale být víc, než 8-9 stupňů!). A teď na kachnu na nějakou dobu zapomeňte. Já jsem ji naložila ve středu v devět večer s tím, že ji upeču v pátek. V pátek se nám ale změnily plány a já jsem ji pekla až v sobotu odpoledne. Kachně nic nebylo, naopak bych řekla, že díky tak dlouhému pobytu ve vinné lázni s kořením získala krásnou vůni i chuť.
V pátek k večeru jsem se na ni šla podívat a když už jsem tam byla, tak jsem ji v marinádě pro jistotu obrátila.
"Den D" respektive "Den K"
Konečně nastal den, kdy si budete moci pochutnat na výborné kachní pečínce! :) Těšíte se, co? :)
Hodinu a půl až hodinu před pečením nechte kachnu odpočinout při pokojové teplotě. Přendejte ji z marinády na talíř. Marinádu můžete buď vylít celou, nebo si trochu ponechat na omáčku. Cibuli s kořením sceďte přes cedník, budete to ještě potřebovat, pomerančové a citronové slupky vyhoďte. Omyjte a stejně jako předtím pokrájejte několik pomerančů. Když se vám uvolnil hrnec, opět na dno vložte část cibule s kořením, polijte šťávou z části pokrájených pomerančů, stejně jako předtím rozložte vymačkané slupky a navrch položte kachnu. Poklaďte ji zbytkem cibule s kořením, polijte pomerančovou šťávou a poklaďte slupkami. To vše i zevnitř. A nechte ji tak právě na tu hodinku-hodinku a půl.
Před samotným pečením kachnu očistěte od cibule i koření a důkladně ji osolte a opepřete ze všech stran i zevnitř. Dovnitř můžete dát buď pokrájená a jádřinců zbavená jablka, nebo důkladně omytý a spirálovitě nakrojený pomeranč, nebo ji péct jen tak. Mně to chutná s těmi jablky.
Kachnu uložte do suchého pekáčku (já nemám žádný hlubší pekáček, tak jsem ji dala do skleněné zapékací misky), do zbývajícího místa můžete ještě dát nakrájený pomeranč a/nebo jablko, pokapejte trochou pomerančové šťávy a přikryjte poklicí, jiným pekáčkem, nebo jako já alobalem. Troubu nastavte na 100°C a budíka o 4 hodiny.
Cibuli můžete vyhodit, nebo ji můžete orestovat a podávat k pečené kachně. Ať se rozhodnete jakkoli, šťávu z druhé marinády si rozhodně ponechte a pokud jste si nechali něco i z té první, smíchejte to spolu a dejte stranou.
Asi tak za dvě hodiny pečení jsem viděla skrz skleněnou stěnu misky, že se plní výpekem a omastkem. Vyndala jsem proto kachnu z trouby a všechnu tekutinu slila do rendlíku. Kachnu jsem ještě jednou pokapala trochou pomerančové šťávy, znovu důkladně přikryla alobalem a vrátila zpátky do trouby. Zvýšila jsem však teplotu na 120°C.
Abych neztrácela čas, oddělila jsem vypečený tuk od šťávy, která bude základem omáčky.
Za další dvě a kousek hodiny jsem kachnu opět vyndala z trouby, opět slila vypečenou šťávu (tuku teď bylo minimálně), v hrníčku smíchala dvě lžičky medu s trochou výpeku a touto směsí jsem pomazala celou kachnu. V troubě jsem zvýšila teplotu na 200°C a kachnu dopékala asi 15 minut, aby získala pěknou kůrčičku.
Mezitím jsem v rendlíku smíchala vypečenou šťávu se šťávou z obou marinád a zbytkem medu s výpekem a nechala jsem to vařit, aby se omáčka trochu zredukovala a zhoustla. K většímu zahuštění jsem ještě přidala trochu mouky. V případě potřeby můžete omáčku dosolit nebo dopepřit. Já jsem na to v tom spěchu zapomněla, ale jak se ukázalo, nebylo to ani potřeba.
Kachnu vyndejte z trouby a před krájením ji nechte několik minut odpočinout. Pak ji naporcujte a můžete podávat! Jako přílohu jsem udělala vařené brambory opečené na kachním tuku, restovanou cibulku a k podávání omáčku.
Kachna se povedla, byla velmi měkká, při porcování nebyl nůž téměř potřeba. Přátelům, kteří k nám přišli na návštěvu, moc chutnala. :) Jedinou vado na kráse byla kůrčička, která se při pečení bohužel trochu přilepila k alobalu a když jsem ho sundavala, odtrhla se s ním. A příště ještě zkusím použít bílé víno, aby měla kachnička zlatou barvičku. :)
Doufám, že jsem vás svým receptem zaujala. Není to sice žádná rychlovka, spíš tak trochu běh na dlouhou trať, ale věřte mi - stojí to za to! :)
Pokud recept zkusíte, přeji vám dobrou chuť! :)
S ♥ Dinusska
Žádné komentáře:
Okomentovat