čtvrtek 15. listopadu 2012

Spaghetti ai funghi

Dnes vám přináším nápad na lehkou večeři nebo oběd v italském stylu. Budete potřebovat jen pár surovin, máte to za chvilku a je to fakt výborné! :)
A co to bude? Uvaříme si spaghetti ai funghi porcini e champignons, což v překladu z italštiny znamená špagety s hřiby a žampiony. Když nebudete mít hřiby, tak tam přidejte kečup. Nééé, dělám si srandu :))) Když náhodou nebudete mít hřiby, nebo je náhodou mít budete, ale naopak nebudete mít žampiony, nebo budete mít třeba nějaké jiné houby, tak se nic neděje, bude to stejně dobré, akorát se to bude jmenovat trochu jinak. :) Já mám v mrazáku zmrazené čerstvé houby, co jsem nasbírala, když jsme byly s kamarádkou na houbách, viz příspěvek tady.

Pro dvě osoby budete potřebovat:
žampiony   cca 150 g
jiné čerstvé houby   50 g
(poměr hub můžete libovolně měnit a kombinovat)
dvě malé cibule nebo jedna velká
dva stroužky česneku
petrželka sušená nebo čerstvá
špetku tymiánu - opravdu ho tam nedávejte moc, překryl by chuť hub
můžete přidat malý kousek chilli papričky, ale jen tolik, aby jídlo mělo pouze lehce pikantní nádech
sůl
barevný pepř čerstvě namletý
špagety 200 g

Jak na to:
Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce orestujeme na oleji. Mimochodem, už v podstatě můžeme dávat vařit vodu na špagety, protože houby budou hotové za chvilku. Žampiony zbavíme nečistot a nakrájíme na větší kostičky, to samé uděláme i s ostatními houbami, a přidáme je k cibuli. Krátce osmahneme, stáhneme trochu plamen a houby podusíme. Mezitím plochou stranou nože rozmáčkneme česnek a nasekáme ho najemno, s chilli papričkou provedeme to samé. Vmícháme je do houbové směsi, osolíme, opepříme, přidáme petrželku (pokud bude čerstvá, tak až na konci) a tymián. Když se nám začne vařit voda na špagety, osolíme ji, kápneme trochu oleje a uvaříme špagety podle návodu. Pokud se vám bude houbová směs zdát příliš "suchá", přidejte do ní vodu z vařících se špaget. Nebojte, není to barbarství, Italové to dělají pořád. ;)
Když budou špagety hotové, slijte vodu a smíchejte je s houbami. A je to! :)
Jen malá rada na závěr. Pokud vás napadne posypat si špagety parmezánem, nedělejte to. Úplně tím přebijete houbovou chuť. Obzvlášť to nedělejte v Itálii, pokud se chcete vyhnout faux pas. Nic vám sice asi neřeknou, ale budou se na vás divně koukat. Platí to pro všechny pokrmy z hub a také mořských plodů. ;)

Dobrou chuť!

S ♥ Dinusska


Žádné komentáře:

Okomentovat