Včera jsme s přítelem slavili výročí - jsme spolu už 7 let! Celkem doba, co? :)) A taková událost se přece nemůže obejít bez romantické večeře! Rozhodla jsem se, že uvařím něco sama a strávíme pěkný večer doma, znáte to - svíčky, příjemná hudba, sekt, a podobně ;). Byla ale potřeba vymyslet takové menu, aby:
1. abych nestrávila celý den u plotny (mám ještě jiné věci na práci a nechci být večer ztahaná :))
2. abychom po večeři hned neodpadli a měli sílu dát si dezert
3. abychom neodpadli po dezertu, hlavním smyslem této večeře není nacpat se k prasknutí, ale strávit spolu krásný večer
A tak jsem přemýšlela, co uvařit, aby to splňovalo všechna kritéria. Jídlo musí být lehké, ale zároveň po něm nesmíme cítit hlad (přece jenom vařím pro muže, který příjde domů po celodenní práci a sotva mu bude k večeři stačit zeleninový salátek). Italská kuchyně se mi v tomto ohledu zdá být výborná. Špagety s mořskými plody - rychlé na přípravu, lehké ale zároveň zasytí, výborně chutnají a navíc se skvěle hodí pro takovou příležitost. :) Hlavní chod bychom měli, ale co dezert? Nenapadá mě nic ideálnějšího, než je mousse au chocolat, čokoládová pěna. Božská kombinace smetany a hořké čokolády, které se spojí do pěny lehké a nadýchané jako obláček a rozplývající se na jazyku! Nemusím snad dodávat, že je to můj nejoblíbenější dezert. :)) Podle tohoto receptu ho připravuji už skoro deset let, rodině moc chutná a dokonce mi jeden skvělý člověk, Belgičan (!), který už bohužel není mezi námi, řekl, že ho dělám lépe než jeho maminka. Což osobně považuji za nejvyšší pochvalu.
Vypadá to, že je menu vymyšlené! :)
Tak a teď hurá na vaření! :)
Jelikož čokoládový mousse potřebuje nějaký čas na to, aby ztuhl, dělám ho nejdřív.
Budete potřebovat:
100 g hořké čokolády (vznikne z toho jemná čokoládová pěna, pro intenzivnější čokoládovou chuť můžete přidat více čokolády)
3 lžíce vody
250 ml smetany na šlehání (vybírejte tu s co největším obsahem tuku)
3 vejce (velikost M-L)
Příprava:
Nějakou dobu před začátkem vaření vyndejte vejce z ledničky, musí mít pokojovou teplotu. V rendlíku smíchejte 3 lžíce vody s čokoládou rozlámanou na kousky. Voda je potřeba, aby se čokoláda nepřípalovala a netvořila hrudky. Čokoládu rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo postavte rendlík přímo na sporák na ten nejslabší oheň a neustále míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nesmíchá s vodou. Odstavte rendlík a nechte čokoládu trochu vychladnout. Mezitím vejce rozdělte na žloutky a bílky. Když čokoláda už není horká, rychle do ní vmíchejte všechny žloutky. Do hluboké mísy vlijte studenou (!) smetanu na šlehání a vyšlehejte z ní velmi hustou šlehačku, do které vmíchejte čokoládovou směs. Přikryjte a dejte do chladu. Do bílků přidejte špetku soli (aby se lépe šlehaly) a vyšlehejte do tuhé pěny. Tu pak opatrně (!!!), pomalými míchavými pohyby zdola-nahoru, vmíchejte do čokoládové šlehačky. Směs rozdělte do skleniček a dejte na několik hodin chladit. Můžete pak ozdobit šlehačkou a čokoládovými hoblinkami, nebo drobným ovocem a podávat. :)
Nepřidávám sem už žádný cukr, zdá se mi to sladké akorát. Ale kdo by potřeboval přisladit, může použít moučkový cukr, který vmíchejte do šlehačky s čokoládou před přidáním bílků, nebo při šlehání smetany.
Dezert máme hotový a když se přiblíží čas večeře, můžeme začít s přípravou hlavního chodu.
Budete potřebovat:
mořské plody cca 350 g (nebo i víc)
3 střední rajčata
olivy (zelené nebo černé, bez pecek) cca 10 kuliček
česnek 4 stroužky
olivový olej
špagety cca 300 g
citron
sůl, barevný pepř, chilli, čerstvá petrželka (nemusí být)
Příprava:
Mořské plody, pokud je máte zmražené, vysypte do mísy, a nechte je, aby se rozmrazily. Mezitím, abyste neztráceli čas, můžete připravit rajčata a olivy. Rajčata zbavte semínek a pokrájejte na menší kostičky. Olivy nakrájejte na tenká kolečka. Až budou mořské plody rozmrazené, slijte vodu, pokapejte šťávou z poloviny citronu, osolte a opepřete. Dejte vařit vodu na těstoviny. Na pánvi rozpalte olivový olej a vhoďte do něj dva oloupané a podélně přepůlené stroužky česneku a nechte olej, aby se krásně provoněl česnekem. Pozor, aby se česnek nespálil! Olej by byl pak hořký. Jakmile tedy česnek lehce zezlátne, vyndejte ho a vhoďte na pánev mořské plody. Tady opatrně, olej je rozpálený a mořské plody mokré - bude to dost prskat! Rychle míchejte a až uvidíte, že mořské potvůrky začinají bělat, rychle je přendejte zpátky do mísy. Nesmíte je smažit moc dlouho, aby nebyly gumové. Pokud vidíte, že jsou ještě místy syrové, nic se neděje, za chvíli je opět vrátíte do omáčky. Do pánve opět nalejte olivový olej a rozehřejte ho. Bylo by ideální, kdyby se už vařila voda na špagety. Pokud tomu tak je, osolte ji, přidejte trochu oleje (nejlépe olivového, aby to pěkně vonělo) a vhoďte špagety. Vařte podle návodu, dokud nebudou špagety hotové, ale zároveň pevné na skus, zkrátka al dente. Zatímco se vaří špagety, pokračujte v přípravě omáčky. Bude to hotové za chviličku. Na rozehřátém oleji krátce poduste rajčata a pak k nim přidejte olivy. Plochou stranou nože rozmáčkněte zbylé dva stroužky česneku a jemně ho nasekejte a také přimíchejte do omáčky. Můžete přidat i kousek nasekané chilli papričky. Pokud se vám zdá, že je omáčka příliš suchá, přidejte do ní vodu z vařících se těstovin (jak jsem již psala v předchozím příspěvku, je to naprosto v pořádku) nebo šťávu z mořských plodů, pokud nějakou pustily. Těsně před tím, než slejete špagety, přidejte do pánve mořské plody a promíchejte. Případně dosolte a opepřete. Špagety slejte, vraťte zpátky do hrnce a ihned smíchejte s omáčkou. Při servírování můžete posypat nasekanou čerstvou petrželkou.
A je to! :)
Náš večer proběhl skvěle, moc jsme si pochutnali jak na špagetách, tak i na dezertu. A já doufám, že tyto dva recepty také vyzkoušíte a budete s nimi stejně spokojeni, jako já!
S ♥ Dinusska
1. abych nestrávila celý den u plotny (mám ještě jiné věci na práci a nechci být večer ztahaná :))
2. abychom po večeři hned neodpadli a měli sílu dát si dezert
3. abychom neodpadli po dezertu, hlavním smyslem této večeře není nacpat se k prasknutí, ale strávit spolu krásný večer
A tak jsem přemýšlela, co uvařit, aby to splňovalo všechna kritéria. Jídlo musí být lehké, ale zároveň po něm nesmíme cítit hlad (přece jenom vařím pro muže, který příjde domů po celodenní práci a sotva mu bude k večeři stačit zeleninový salátek). Italská kuchyně se mi v tomto ohledu zdá být výborná. Špagety s mořskými plody - rychlé na přípravu, lehké ale zároveň zasytí, výborně chutnají a navíc se skvěle hodí pro takovou příležitost. :) Hlavní chod bychom měli, ale co dezert? Nenapadá mě nic ideálnějšího, než je mousse au chocolat, čokoládová pěna. Božská kombinace smetany a hořké čokolády, které se spojí do pěny lehké a nadýchané jako obláček a rozplývající se na jazyku! Nemusím snad dodávat, že je to můj nejoblíbenější dezert. :)) Podle tohoto receptu ho připravuji už skoro deset let, rodině moc chutná a dokonce mi jeden skvělý člověk, Belgičan (!), který už bohužel není mezi námi, řekl, že ho dělám lépe než jeho maminka. Což osobně považuji za nejvyšší pochvalu.
Vypadá to, že je menu vymyšlené! :)
Tak a teď hurá na vaření! :)
Jelikož čokoládový mousse potřebuje nějaký čas na to, aby ztuhl, dělám ho nejdřív.
Budete potřebovat:
100 g hořké čokolády (vznikne z toho jemná čokoládová pěna, pro intenzivnější čokoládovou chuť můžete přidat více čokolády)
3 lžíce vody
250 ml smetany na šlehání (vybírejte tu s co největším obsahem tuku)
3 vejce (velikost M-L)
Příprava:
Nějakou dobu před začátkem vaření vyndejte vejce z ledničky, musí mít pokojovou teplotu. V rendlíku smíchejte 3 lžíce vody s čokoládou rozlámanou na kousky. Voda je potřeba, aby se čokoláda nepřípalovala a netvořila hrudky. Čokoládu rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo postavte rendlík přímo na sporák na ten nejslabší oheň a neustále míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nesmíchá s vodou. Odstavte rendlík a nechte čokoládu trochu vychladnout. Mezitím vejce rozdělte na žloutky a bílky. Když čokoláda už není horká, rychle do ní vmíchejte všechny žloutky. Do hluboké mísy vlijte studenou (!) smetanu na šlehání a vyšlehejte z ní velmi hustou šlehačku, do které vmíchejte čokoládovou směs. Přikryjte a dejte do chladu. Do bílků přidejte špetku soli (aby se lépe šlehaly) a vyšlehejte do tuhé pěny. Tu pak opatrně (!!!), pomalými míchavými pohyby zdola-nahoru, vmíchejte do čokoládové šlehačky. Směs rozdělte do skleniček a dejte na několik hodin chladit. Můžete pak ozdobit šlehačkou a čokoládovými hoblinkami, nebo drobným ovocem a podávat. :)
Nepřidávám sem už žádný cukr, zdá se mi to sladké akorát. Ale kdo by potřeboval přisladit, může použít moučkový cukr, který vmíchejte do šlehačky s čokoládou před přidáním bílků, nebo při šlehání smetany.
Dezert máme hotový a když se přiblíží čas večeře, můžeme začít s přípravou hlavního chodu.
Budete potřebovat:
mořské plody cca 350 g (nebo i víc)
3 střední rajčata
olivy (zelené nebo černé, bez pecek) cca 10 kuliček
česnek 4 stroužky
olivový olej
špagety cca 300 g
citron
sůl, barevný pepř, chilli, čerstvá petrželka (nemusí být)
Příprava:
Mořské plody, pokud je máte zmražené, vysypte do mísy, a nechte je, aby se rozmrazily. Mezitím, abyste neztráceli čas, můžete připravit rajčata a olivy. Rajčata zbavte semínek a pokrájejte na menší kostičky. Olivy nakrájejte na tenká kolečka. Až budou mořské plody rozmrazené, slijte vodu, pokapejte šťávou z poloviny citronu, osolte a opepřete. Dejte vařit vodu na těstoviny. Na pánvi rozpalte olivový olej a vhoďte do něj dva oloupané a podélně přepůlené stroužky česneku a nechte olej, aby se krásně provoněl česnekem. Pozor, aby se česnek nespálil! Olej by byl pak hořký. Jakmile tedy česnek lehce zezlátne, vyndejte ho a vhoďte na pánev mořské plody. Tady opatrně, olej je rozpálený a mořské plody mokré - bude to dost prskat! Rychle míchejte a až uvidíte, že mořské potvůrky začinají bělat, rychle je přendejte zpátky do mísy. Nesmíte je smažit moc dlouho, aby nebyly gumové. Pokud vidíte, že jsou ještě místy syrové, nic se neděje, za chvíli je opět vrátíte do omáčky. Do pánve opět nalejte olivový olej a rozehřejte ho. Bylo by ideální, kdyby se už vařila voda na špagety. Pokud tomu tak je, osolte ji, přidejte trochu oleje (nejlépe olivového, aby to pěkně vonělo) a vhoďte špagety. Vařte podle návodu, dokud nebudou špagety hotové, ale zároveň pevné na skus, zkrátka al dente. Zatímco se vaří špagety, pokračujte v přípravě omáčky. Bude to hotové za chviličku. Na rozehřátém oleji krátce poduste rajčata a pak k nim přidejte olivy. Plochou stranou nože rozmáčkněte zbylé dva stroužky česneku a jemně ho nasekejte a také přimíchejte do omáčky. Můžete přidat i kousek nasekané chilli papričky. Pokud se vám zdá, že je omáčka příliš suchá, přidejte do ní vodu z vařících se těstovin (jak jsem již psala v předchozím příspěvku, je to naprosto v pořádku) nebo šťávu z mořských plodů, pokud nějakou pustily. Těsně před tím, než slejete špagety, přidejte do pánve mořské plody a promíchejte. Případně dosolte a opepřete. Špagety slejte, vraťte zpátky do hrnce a ihned smíchejte s omáčkou. Při servírování můžete posypat nasekanou čerstvou petrželkou.
A je to! :)
Náš večer proběhl skvěle, moc jsme si pochutnali jak na špagetách, tak i na dezertu. A já doufám, že tyto dva recepty také vyzkoušíte a budete s nimi stejně spokojeni, jako já!
S ♥ Dinusska
Žádné komentáře:
Okomentovat