Od té doby, co jsem na jaře ve vietnamském bistru na jiřáku poprvé ochutnala vietnamskou polévku pho, mám slabost pro vietnamskou kuchyni. Zatím jsem toho neochutnala příliš, ale postupně poznávám nové chutě a vůně.
Výše zmíněné bistro Pho Vietnam na náměstí Jiřího z Poděbrad je takový maličký podnik, ve kterém si ani nemáte kam sednout. Jsou tam sice stolečky, ale u těch se stojí. Vaří zde jen pár jídel (když nepočítám takovou tu "tradiční českou čínu", ale té taky není moc), ze kterých jsem měla jen polévku pho bo [fo bo] a nesmažené závitky nem cuốn [nem kuon], všechno ale bylo výborné a bylo poznat, že je to připraveno z čerstvých surovin.
Základem polévky pho je silný hovězí nebo slepičí vývar, do kterého se přidají rýžové nudle, klíčky a ovoní se čerstvými bylinkami. Pho vás zasytí, dodá síly a v zimě i pěkně zahřeje, ale můžete si ho dopřát klidně i v létě. ;)
Závitky jsou směsí rýžových nudlí, klíčků, bylinek, krevet a masa zabalené do rýžového papíru a podávají se s rybí omáčkou s chilli papričkami.
Dalším místem, které jsem navštívila, bylo bistro RedHotChilli na Křižíkově ulici, velmi pěkné a čisté a jeho majitelka je úsměvavá a přátelská mladá žena, která umí perfektně česky. Jídelní lístek je relativně stručný a najdete v něm nejen vietnamské, ale i thajské pokrmy, což mi vůbec nevadí, hlavně, že tam není ta všudypřítomná čína. Jejich pho je také velmi dobré, ale trošičku se liší od toho na Jiřáku, zřejmě je tam nějaké jiné složení bylinek. Závitky zde nepodávají jako předkrm, ale jako hlavní jídlo - dostanete na talíři čtyři přepůlené závitky a vedle v misce rybí omáčku, do které si je namáčíte.
Dále jsem ještě ochutnala bún chả, což je grilovaný vepřový bůček podávaný s rýžovými nudlemi, salátem, bylinkami a sladkokyselou zálivkou. Bylo to moc dobré, ale abych pravdu řekla, tak mi maso přišlo poněkud suché. Tak snad příště se jim povede trochu líp. :)
Výbornou mají také thajskou polévku tom yum, což je vývar z krevet s bambusovými výhonky, chilli papričkami, bylinkami a krevetami. Hodně pálivé a hodně dobré.
A na závěr doporučuju vietnamskou kávu - překapávaná káva se slazeným kondenzovaným mlékem. Normálně kávu nepiju, ale tuhle si vždy ráda dám. :)
Tak to je prozatím vše z mých výletů do vietnamské (a thajské) kuchyně. Těším se na další objevování! :)
S ♥ Dinusska
Výše zmíněné bistro Pho Vietnam na náměstí Jiřího z Poděbrad je takový maličký podnik, ve kterém si ani nemáte kam sednout. Jsou tam sice stolečky, ale u těch se stojí. Vaří zde jen pár jídel (když nepočítám takovou tu "tradiční českou čínu", ale té taky není moc), ze kterých jsem měla jen polévku pho bo [fo bo] a nesmažené závitky nem cuốn [nem kuon], všechno ale bylo výborné a bylo poznat, že je to připraveno z čerstvých surovin.
Základem polévky pho je silný hovězí nebo slepičí vývar, do kterého se přidají rýžové nudle, klíčky a ovoní se čerstvými bylinkami. Pho vás zasytí, dodá síly a v zimě i pěkně zahřeje, ale můžete si ho dopřát klidně i v létě. ;)
Závitky jsou směsí rýžových nudlí, klíčků, bylinek, krevet a masa zabalené do rýžového papíru a podávají se s rybí omáčkou s chilli papričkami.
Dalším místem, které jsem navštívila, bylo bistro RedHotChilli na Křižíkově ulici, velmi pěkné a čisté a jeho majitelka je úsměvavá a přátelská mladá žena, která umí perfektně česky. Jídelní lístek je relativně stručný a najdete v něm nejen vietnamské, ale i thajské pokrmy, což mi vůbec nevadí, hlavně, že tam není ta všudypřítomná čína. Jejich pho je také velmi dobré, ale trošičku se liší od toho na Jiřáku, zřejmě je tam nějaké jiné složení bylinek. Závitky zde nepodávají jako předkrm, ale jako hlavní jídlo - dostanete na talíři čtyři přepůlené závitky a vedle v misce rybí omáčku, do které si je namáčíte.
Dále jsem ještě ochutnala bún chả, což je grilovaný vepřový bůček podávaný s rýžovými nudlemi, salátem, bylinkami a sladkokyselou zálivkou. Bylo to moc dobré, ale abych pravdu řekla, tak mi maso přišlo poněkud suché. Tak snad příště se jim povede trochu líp. :)
Výbornou mají také thajskou polévku tom yum, což je vývar z krevet s bambusovými výhonky, chilli papričkami, bylinkami a krevetami. Hodně pálivé a hodně dobré.
A na závěr doporučuju vietnamskou kávu - překapávaná káva se slazeným kondenzovaným mlékem. Normálně kávu nepiju, ale tuhle si vždy ráda dám. :)
Tak to je prozatím vše z mých výletů do vietnamské (a thajské) kuchyně. Těším se na další objevování! :)
S ♥ Dinusska
tom yum |
bún chả |
vietnamská káva |
závitky |
Žádné komentáře:
Okomentovat