pátek 20. července 2012

Čokoládovo-banánové semifreddo

Léto si bez zmrzliny nedokážu představit. Dá se sice koupit na každém rohu, ale řekla jsem si, proč ji nezkusit vyrobit doma? Tak jsem se rozhodla vyzkoušet několik receptů domácí zmrzliny, a jsem zvědavá, který nakonec bude nejlepší. :)
Jako první vám představuju čokoládovo-banánové semifreddo.

Na dva litry zmrzliny budete potřebovat:
3 vejce
2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
220 g krupicového cukru
500 ml smetany ke šlehání

Na příchuť:
Ta může být samozřejmě libovolná - oříšky, karamel, sušenky, čokoláda, ovoce...
Ale já jsem zvolila banán (použila jsem 3 střední banány) a čokoládu (100 g čokolády na vaření).

Postup:
Do ohnivzdorné mísy dejte vejce, žloutky, vanilku a cukr. Mísu postavte nad hrnec s vroucí vodou (parní lázeň) a šlehejte ručním šlehačem, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne (trvá to přibližně 6-8 minut). Odstavte mísu a za občasného prošlehání nechte zchladnout. Oloupejte banány a rozmixujte je na kaši. Nad hrnec s vroucí vodou postavte mísu s nalámanými kousky čokolády a nechte rozpustit. Až se všechna čokoláda rozpustí, sundejte mísu z parní lázně, kterou už nebudete potřebovat. Čokoláda se musí taky trochu zchladit, ale nenechte ji úplně ztuhnout. Mezitím v jiné míse vyšlehejte ze smetany tuhou šlehačku. Do ní opatrně obracením zamíchejte vaječný krém. Základ máte hotový, na řadu přichází ochucování. Já jsem chtěla udělat svoji zmrzlinu dvoubarevnou, a proto jsem směs rozdělila na dvě části. Do první jsem stejným způsobem vmíchala rozmixované banány, do druhé rozpuštěnou čokoládu. Vzniklé směsi jsem nalila do krabice od zmrzliny, nejdřív banánovou a pak čokoládovou (ale vy si to udělejte, jak chcete) a potom trochu promíchala špejlí, aby se vytvořil vzorek. Hotovou zmrzlinu dejte do mrazáku na 4 hodiny nebo přes noc. ;)

Přípravu jsem nefotila, protože jsem to trochu nestíhala časově - musela jsem míchat a šlehat více věcí najednou, takže jsem neměla čím držet foťák. :)) Ale udělala jsem fotku hotového dezertu. ;)

A na závěr hodnocení:
Chuťově je zmrzlina velmi dobrá, ale svojí strukturou připomíná spíše krém. Nicméně, recept je vcelku zajímavý a myslím, že stojí za to ho vyzkoušet. ;) Ale už se těším, až zkusím nějaký jiný! Už jsem si jeden vyhlídla, ale co to bude, to se dozvíte, až to udělám. :)

S ♥ Dinusska

P.S.: Musím si koupit lžíci na zmrzlinu :))


  

Žádné komentáře:

Okomentovat