pondělí 13. srpna 2012

Dort Dokonalá limetka

A tady je pokračování svátečního menu. Samozřejmě se oslava narozenin neobešla bez dortu! Vyzkoušela jsem nový recept a byla jsem vcelku spokojená, i když nejsem velkým fandou kyselejších dezertů. Jestli ho budu dělat příště, tak místo limetky použiju něco jiného - jahody, maliny, borůvky, pomeranč...
Příprava je náročnější na čas a možná i trochu na zkušenost kuchaře, ale řekla bych, že i šikovný začátečník s tím nebude mít problém. ;)

Suroviny:
Na dortovou formu o průměru 18 cm (já mám formu o průměru 23 cm, a tak jsem zvýšila množství ingrediencí o polovinu)
Základ
dva bílky z velkých vajec
75 g moučkového cukru
20 g mandlové mouky (použila jsem jemně mleté mandle, co se dají koupit v supermaketech)
50 g strouhaného kokosu
25 g cukru

Limetková pěna
125 g limetky
2 plátky želatiny
italská merenga
šlehačka

Italská merenga
1 bílek
56 g cukru
17 ml vody

Šlehačka
100 ml smetany na šlehání
1 polévková lžíce cukru

Poleva
220 g kompotovaných broskví
2 plátky želatiny

Na ozdobu
bílá čokoláda
maliny

Příprava:
Základ je třeba upéct den předem, musí si "odpočinout" 24 hod.
Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte dohromady moučkový cukr, kokos a mleté mandle. V jiné nádobě ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k ořechové směsi. Nalejte těsto do vymazané formy a pečte 15-20 minut, nebo dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Základ je po uležení celkem vlhký, proto ho doporučuji po upečení a vychladnutí vyndat z formy a přendat na servírovací talíř. Pokud máte rozkládací formu, tak pak dejte kolem základu jen tu boční část, abyste pak mohli přidávat další vrstvy a neroztékaly se vám. Jestli nemáte rozkládací formu, tak si boční část vytvořte z alobalu.

Následující den připravíme ostatní části dortu.
Limetková pěna
Doporučuji začít přípravou limetek. Budeme potřebovat jenom čistou dužinu, proto je oloupejte a zbavte tenké slupky. Rozmixujte na pyré.

Italská merenga
V malém hrnci smíchejte cukr a vodu a ohřejte do varu. V jiné nádobě vyšlehejte bílek ne úplně do tuha. Pomalu a za stálého šlehání do něj přilévejte horký sirup a šlehejte, dokud nebude směs pevná a lesklá. Nechte úplně vychladnout.

Šlehačka
Ze smetany a cukru ušlehejte tuhou šlehačku a dejte ji chladit do ledničky.

Dva plátky želatiny nechte nabobtnat podle návodu na obalu. Pak ji v menším hrnci postavte na vodní lázeň a nechte zcela rozpustit, pak ješte zahřívejte 2-3 minuty. Přidejte limetkové pyré a opět prohřejte 3 minuty.

Horké pyré smíchejte s merengou a šlehačkou. Já jsem ještě přidávala cukr, protože to na mě bylo moc kyselé.

Směs vylejte na základ a nechte v lednici ztuhnout 2-3 hodiny.

Poleva
Zbylou želatinu nechte nabobtnat a dejte ji v hrnci na vodní lázeň a nechte zcela rozpustit. Mezitím rozmixujte dohladka broskve, podle chuti můžete ještě přidat cukr a smíchejte s rozpuštěnou želatinou. Za stálého míchání ohřívejte 3 minuty. Nechte trochu vychladnout a vylejte želé na merengu.

Zdobení
Bílou čokoládu rozpusťte na vodní lázni. Z papíru na pečení vystrihněte pruh dlouhý jako obvod dortu a široký jako jeho výška. Namažte pruh čokoládou, vrstva by neměla být příliš tenká ani příliš tlustá. Dejte na několik minut do ledničky (nesmí úplně ztuhnout) (ten můj pruh byl příliš dlouhý a do ledničky se mi nevešel, tak jsem ho musela nechat tuhnout na stole - trvá to déle než v ledničce, ale nic jiného mi nezbývalo).
Sundejte boční stěnu formy z dortu, obalte dokola pruhem s čokoládou (čokoláda musí být samozřejmě na vnitřní straně :) ), papír zatím ponechte na čokoládě. Dejte dort do ledničky na hodinu, poté opatrně sundejte papír a dozdobte podle fantazie malinami, nebo čím se vám bude chtít. ;)

Můžete podávat! :)

S ♥ Dinusska


Žádné komentáře:

Okomentovat