pondělí 11. února 2013

Finská rybí polévka z lososa

Už jsem vám říkala, že miluju ryby? :))
Tentokrát mám pro vás recept finské rybí polévky z lososa. Je vydatná a někomu může připadat hodně kalorická. Odlehčenější variantu získáte, když vynecháte mouku a smetanu na vaření (to už ale nebude finská, ale ruská rybí polévka, která má název "ucha" ;)). Místo lososa můžete použít i nějakou jinou rybu, třeba kapra, pstruha... Vařit polévku z filé lososa je celkem drahá sranda, a tak klidně použijte rybí hlavu a různé odřezky - masa je tam také dost, ale cenově je to o dost výhodnější, ale když chcete, můžete přidat i kousek toho filé. ;)

Budete potřebovat
800 g lososa (hlava, odřezky...)
4-5 středních brambor
3 střední mrkve
1 velká cibule
smetana na vaření cca 150 ml
mouka 1 lžíce
2 bobkové listy
cca 10 kuliček barevného pepře
půl svazku kopru
sůl, pepř

Příprava
Lososa propláchněte, pokud je s kůží, odřízněte ji. Rybu dejte do hrnce a zalejte studenou vodou, já měla velký hrnec, nalila jsem tam asi 3,5-4 litry vody. Přiveďte k varu, sejměte pěnu a po pěti minutách přidejte bobkový list, kuličky pepře, cibuli na čtvrtky, 1,5 oškrabané mrkve. Vařte dalších 20 minut.
Mezitím oškrabejte brambory i zbylou mrkev. Brambory nakrájejte na střední kostičky, mrkev na tenká půlkolečka.
Po dvaceti minutách vyndejte rybu na talíř, cibuli, mrkev i koření můžete vyhodit. Vývar přeceďte, vraťte do hrnce a přiveďte k varu. Do vařícího vývaru vhoďte brambory a mrkev, osolte a vařte, dokud nejsou brambory měkké.
Zatímco se zelenina vaří, oberte rybí maso z kostí. V malém kastrolku rozmíchejte mouku v 1-2 naběračkách vývaru, přidejte smetanu na vaření a asi minutu povařte, dokud to nezačne houstnout.
Když jsou brambory měkké, vraťte do vývaru maso, po cca dvou minutách přilejte zahuštěnou smetanu a ještě chvíli povařte.
Kopr nasekejte najemno a přidejte do polévky. Dochuťte pepřem, případně dosolte. V talíři ještě můžete dozdobit snítkami kopru.

Dobrou chuť! :)

S ♥ Dinusska

1 komentář:

  1. Týjo, tak tuhle polévku musím rozhodně vyzkoušet. Kombinace finské kuchyně, lososa a čerstvé ryby? Tak to je něco pro mého manžela. Rybaří pátým rokem, má za sebou několik výjimečných úlovků, ale takové eso z rukávu, jaké jsem objevila u tebe na blogu, to ještě nežral :). Koukám, že rybářské recepty dáváš často. Rybaříš sama? A kde nakupuješ? Pavlík, manžel, chodí často na nákup do sportcarpu

    OdpovědětVymazat