středa 13. února 2013

Hejk s hráškovými šťouchanými bramborami

Tadáá! A je tu další rybí recept! :)
Před nějakou dobou jsem se seznámila s jednou velmi dobrou rybkou - jmenuje se hejk (nebo také štikozubec, či mořská štika) a koupila jsem ji v ruských potravinách. V balení o váze 800 g je celkem 8 zmražených rybek bez hlavy a ocasu, vykuchaných a očištěných od šupin. Ryby jsou zabalené každá zvlášť v takovém modrém sáčku, a tak když si chcete udělat jídlo jen pro sebe, nemusíte rozmrazovat celou krabici. Maso je velmi jemné a bez kostí, takže se mi tahle ryba zdá být vhodná i pro děti. A navíc se mi líbí její skelet - trochu mi připomíná prehistorického tvora. :)
Jak jsem řekla, koupila jsem ji před nějakou dobou a zbývaly mi už jen dva kousky, tak jsem je rozmrazila oba (úplně by mi stačil i jeden, ale jak se říká, hlad má velké oči :)).

Budete potřebovat (na jednu porci):
1-2 stogramové hejky
2 menší až střední brambory (spíše byly menší)
mražený zelený hrášek (nevím, kolik ho bylo přesně, nasypala jsem ho do hrnce od oka asi jednu hrst)
zeleninu na salát (cherry rajčátka, okurka, řapíkatý celer, nebo jakoukoli jinou oblíbenou zeleninu)
sůl, pepř, chilli
koření na ryby
mouka
rostlinný olej
máslo
hořčičný olej na zakapání salátu

Příprava:
Rybu dejte rozmrazit, pak ji stačí jen opláchnout a kuchyňskými nůžkami odstřihnout hřbetní a břišní ploutev.
Oškrábejte brambory a nakrájejte je na čtvrtky, vložte do hrnce, zalejte vodou (osolte, až se bude voda vařít) a vařte, dokud nebudou téměř hotové. Pak do hrnce přisypte mražený zelený hrášek a vařte, až budou brambory měkké.
Mezitím rybu okořeňte kořením na ryby (pokud nemáte, úplně postačí sůl a pepř, případně i tymián) a lehce obalte v mouce. Na pánvi rozpalte asi lžíci rostlinného oleje a rybu na něm ze všech stran rychle orestujte.
Brambory slijte, přidejte kousek másla, aby nebyly suché, a vidličkou je rozšťouchejte.
Připravte salát - zeleninu pokrájejte, dejte na talíř, zakápněte hořčičným olejem (nebo olivovým), osolte, opepřete, poprašte čerstvě umletým chilli. Na talíř vyložte brambory a rybu a můžete podávat! :)
Nápad na servírování brambor: pokud nemáte speciální formičku, úplně si vystačíte i s menším hrnečkem. Vymažte ho trochou oleje, dejte do něj brambory, nožem objeďte podél stěny a vyklopte na talíř. :)

Nebojte se zkoušet nové věci! Ochutnejte hejka a jsem si jista, že se do něj zamilujete stejně jako já! (Zítra si budu objednávat další várku :))

Dobrou chuť! :)

S ♥ Dinusska

Žádné komentáře:

Okomentovat